Σχόλιο της κ. Παμπουκίδου

Γνώρισα το θεραπευτικό παιχνίδι Sonrise μέσα από την εθελοντική μου εργασία στο Κέντρο Αυτισμού και Υποστήριξης Γονέων της Μαρέικε St. Kοκκαλίδου. Έμαθα μέσα στο χώρο αυτό πως το παιχνίδι είναι ο βασικός κώδικας της επικοινωνίας των παιδιών! Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο, τον εαυτό τους και τους άλλους. Διευρύνουν τη φαντασία τους, μαθαίνουν να συνεργάζονται και γνωρίζουν τα όριά τους.
Μου δόθηκε η ευκαιρία να παίξω με δύο παιδιά δεύτερης παιδικής ηλικίας. Παρατήρησα πως σε αντίθεση με τις θεραπείες ενηλίκων, τα παιδιά δεν καλούνται να εξηγήσουν τι τα απασχολεί, αλλά χρησιμοποιούν το παιχνίδι με βάση τις δικές τους ικανότητες και το δικό τους ρυθμό, προκειμένου να εκφράσουν συμβολικά τις ανησυχίες τους, τις επιθυμίες και τους φόβους τους. Το παιχνίδι επομένως θεωρείται ως μια μορφή φυσικής και αβίαστης διαδικασίας μάθησης, ως ο αμεσότερος τρόπος απελευθέρωσης από εντάσεις, ενώ παράλληλα διευκολύνει την επικοινωνία των ενηλίκων με τον εσωτερικό κόσμο του παιδιού.
Κατά τη διάρκεια του θεραπευτικού παιχνιδιού Sonrise, έμαθα πως το παιδί δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον όπου μπορεί να επιδοθεί σε κάτι δύσκολο, επικίνδυνο, χωρίς να κινδυνεύει πραγματικά γιατί αυτό αποτελεί μέρος της σύμβασης του παιχνιδιού. Η συμβολική φύση του παιχνιδιού δίνει στο παιδί μια απόσταση ασφαλείας από τα παιδιά. Έτσι, δυσλειτουργικές συμπεριφορές είναι δυνατό να τροποποιηθούν, να εξαλειφθούν ή και να αποκτήσουν μια περισσότερο λειτουργική μορφή.

Όλια Παμπουκίδου
Ψυχολόγος-Μουσικοθεραπεύτρια
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.